Vreugde bieden

Echt een parel! De Volkskrant schreef over het herstel van een volkswijk in Beirout na de explosie in augustus. Dat herstel ligt noodgedwongen in handen van particulieren, bij gebrek aan een effectieve overheid. De Volkskrant maakte een portret van de 33-jarige Marc, voorzitter van hulporganisatie Offrejoie. Binnen 48 uur na de ramp hebben 6.000 vrijwilligers zich gemeld voor herbouw van de wijk. Offrejoie inventariseerde de schade binnen een week na de ramp en ging van start met steun van vele bouwbedrijven die gratis materialen ter beschikking stelden.

Wat dit verhaal verder bijzonder maakt is dat Marc 4 jaar geleden na een duikongeval in een rolstoel kwam. Toen dat ongeval gebeurde, was hij de jongste filiaalmanager van een bank ooit in Libanon. Zijn werkgever maakte duidelijk dat hij zijn baan zou houden en het bankgebouw werd rolstoelvriendelijk gemaakt. Daarna is hij voorzitter geworden van Offrejoie, waar hij al sinds zijn jeugd vrijwilligerswerk deed.

Waarom vind ik dit een parel? Omdat mensen en organisaties samenwerken om iets (groots) tot stand te brengen, de steun komt terecht vanuit alle hoeken en gaten van de hele wereld.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant. De voortgangsrapportage van Offrejoie vind je ook op hun website.